Hétköznapi hősök: Matkovsky Péter



Sorozatunkban olyan vendégeket mutatunk be nektek, akikre büszkék vagyunk, s akik szintén büszkék lehetnek magukra. Célunk, hogy láthassa mindenki: Kitartással, alázattal igenis komoly eredményeket lehet elérni. Hétköznapi hősként, magánélet és munka mellett is...


Matkovsky Peti már régi motoros Zuglóban. Nem csak azért figyelemreméltó a változása, mert valóban túlsúllyal érkezett, hanem üde színfolt a terem életében. Egy nagyon szerény, intelligens srác, aki mellesleg sikeres a magánéletben is. A sok munka mégsem kifogás számára.

Szia Peti!

Mondhatjuk, hogy nem éppen a sport volt, ami körül forgott az életed?

Sziasztok! Köszönöm a meghívást! Így van, nagyjából nulla sportmúlttal rendelkeztem. Gyerekkorom óta túlsúllyal „küzdöttem”, és már általánosban is az a srác voltam, aki a tesiórákon csak a padon ült. Pubertás koromban kezdett igazán zavarni a túlsúly, akkor már 90 kg-nál is többet mutatott a mérleg, ami a 175 centis alkatomhoz képest jóval több, mint ami esztétikus lenne (nulla izom, természetesen).

Ha zavart, akkor ezt követően elszántad magad?

Középsulis éveim alatt néhány barátommal elkezdtünk rendszeresen „kondizni”, ami annyit jelentett, hogy heti háromszor az egyikünk pincéjében kialakított miniteremben mozgattuk át magunkat picit. Emellett heti több alkalommal jártam futni, meg a kajára is odafigyeltem (értsd: nagyon keveset ettem, amit mai fejjel már tudok, hogy nem a legegészségesebb módszerek közé tartozik), és 2006 környékére ennek köszönhetően sikerült is „egészen kulturáltan” kinéznem.

Ha nem is minőségi munka, de legalább elégedett lehettél végre?

Egy ideig így volt, de aztán a „kondizások” (sok idézőjel) és a futások szép lassan elmaradtak, a tiszta kajákat pizza, hamburger, és Szlovákia nemzeti gyorskajája, a bagett váltotta fel. Nem kellett sok, hogy újra közel 100 kilót mutasson a mérleg…


Aztán jött egy tartósabb fordulat…

Igen, 2016 márciusában elégeltem meg végleg, hogy nem érzem magam jól a bőrömben és kilencven-sok kilót mutat a mérleg. Beírtam a Google-be az „edzőterem” és „zugló” szavakat. Mivel arról, hogy mik a helyes gyakorlatok, mit miért csinálunk, szóval úgy egyáltalán hogyan is kéne edzeni az ég világon semmit nem tudtam, nagyon megörültem, hogy a Thorban — ami pont csak pár utcára volt a lakásomtól, és azt hiszem, az első találat is volt — van ilyen Beavatás nevű csoportos edzés teljesen kezdőknek.


Ez miben más, mint a korábbiak? Hiszen immáron évek óta elszántan és céltudatosan jársz hozzánk.

Azelőtt sosem gondoltam volna, hogy azt fogom mondani, de élveztem már a bevezetést is a funkcionális edzés világába. Abszolút tudatos módon segített a nulláról felépíteni a mozgást, a technikai tudást, ezzel párhuzamosan pedig a fejlődés meglepően gyorsan tapasztalható volt.

Ezek szerint jó kezekbe kerültél?

Abszolút! Immár két és fél éve járok Bujáki Ricsihez, aki fiatal kora ellenére nagyon tapasztalt és óriási tudásbázisú edző; mind edzéstervezésben, mind táplálkozási tanácsadásban naprakész. Az edzéseink jól periodizáltak, és erőben, állóképességben és izomtömegben is egyaránt látványos az összes csapattársam fejlődése. Sokunknál a testzsírcsökkenés is szignifikáns. Azonban ennyi év után talán megítélhetem az itteni szakmai munkát, s ami szembetűnik, hogy a többi edző is hasonlóképpen figyel a vendégeire.

Akik most kezdik a Beavatást, ha jól tudom, részben Szőke Krisztához kerülnek, akit látok nap, mint nap dolgozni (szomszédos szekcióban tart a két edző órákat. – a szerk.), s kijelenthetem: Jó kezekbe kerülnek majd a kezdők!

Persze, ezt csak azért mondod, mert egy gyönyörű párt alkottok!?

Dehogy! (óriási nevetés - a szerk.) Még nem ismertem Krisztát, de már feltűnt, hogy szakmailag, s odafigyelésben is kiemelkedőt nyújt. Amióta pedig ismerem, nap, mint nap látom, hogy sok energiát tesz ebbe a munkába, ami számára szerelem is egyben. A tanítványai pedig imádják. Ez a legbeszédesebb talán. Nomeg a Thor azért erőteljes garancia az edzők szakmai minőségét illetően...



Ez mondhatjuk, hogy már tudatos része az életednek?

Azóta olyannyira beszippantott az erőedzés és testépítés világa, hogy naponta több órát fordítok ilyen szakirodalom fogyasztására (cikkek, YouTube videók, podcastok, bármi).

Bár grandiózus jövőbeni tervem nincs, szeretnék tovább és tovább haladni a már kitaposott úton: még több izom, még nagyobb erő, még kevesebb testzsír…

Ezek szerint hosszútávon az életed része marad a funkcionális edzés?

A testépítés és erőemelés nem sprint, hanem maraton — szokták elcsépelten mondani, de abszolút így van! Kitartóan látogatom a Thor Zuglót azóta is heti legalább három, de inkább négy alkalommal, s így kerek az élet.

 

Köszönöm a türelmed és még sokáig legyen kerek így minden!



Amennyiben te is szeretnél a minőségi fejlődés útjára lépni, akkor KATTINTS IDE, s olvass a BEAVATÁS programunkról!