Mi mennyit ér a piacon?



A VIII. Thor FMT Level I.-es képzésünk vizsgái vasárnap zajlottak. A sok jelentkező közül többen kitűntek rátermettségüket és felkészültségüket illetően. Ez mindenképpen pozitív, ezért többüknek azonnali álláslehetőséget is biztosítottunk. Már az eredményhirdetést követő fél órában megszülettek a megállapodások. Azonban érdekes konzekvenciát vonhatunk le abból, hogy mi a szakmai minőség a piacon.


18-an vágtak bele a képzésbe, végül 11 főnek sikerült megkapni a végzettséget igazoló oklevelet. Ez nem is rossz arány.

Azonban a piaci kereslet jóval nagyobb:

A Thor Gym hálózat immáron 5 teremben ad lehetőséget az edzőinek. A hálózat további „leányvállalatai” számára szintén mi biztosítjuk az edzői gárdát, illetve több funkcionális edzőterem is számít arra a minőségi képzésre, melynek során a legjobb felkészültségű szakembereket tudjuk delegálni. Például a Kovács Műhely vezetője is részt vett a vizsgán, azzal a céllal, hogy megfelelő szakembert tudjon csatlakoztatni az edzői csapatához.

Azonban mindez csak részben sikerült: Mivel ragaszkodunk ahhoz, hogy általunk csak a valóban szakmailag legfelsőbb szintet képviselő edzők kapjanak lehetőséget, akiknek a habitusa is kiemelkedő, így – mégha ez ütközik is az érdekeinkkel, - nem tudtuk az összes állást betölteni.

Érdekes megvizsgálni tehát: Mi – mennyit ér az edzőképzések piacán?

Nap, mint nap látjuk, ahogy a piac ömleszti az edzőket. Szinte minden második ember rendelkezik valamilyen edzői papírral. Az egy kérdés, hogy mire mennek vele, s a legtöbb helyen egymást ölik a kollégák egy új vendégért, sőt ami sokkal rosszabb: Egymástól szedik el az ügyfeleket álságos módon. Ez egyrészt jellembéli probléma (erre is érdemes visszatérni), másrészt egyes egyedül a vezetők és a szakma hibája. Másrészt ezen edzők közül tegye a szívére a kezét mindenki: Hány olyat ismertek, akire a testvéreteket / gyermeketeket rábíznátok? Akit nyugodt szívvel, és biztosan ajánlanátok olyannak, aki fontos számotokra. Nos a kérdés költői volt, a választ mindannyian tudjuk…

Anyagi haszon mindenek felett! A tömérdek mennyiségű edzővel rosszul jár az, aki valóban színvonalat képvisel, hiszen a kevesebb tudást olcsóbban adja, mely a kevésbé hozzáértő vendég számára vonzó. Rosszul járnak az edzőtermek, hiszen sok esetben olyan edzőben kell csalódniuk, akik nem ütik meg a megfelelő színvonalat, és rontják az adott edzőterem reputációját. S rosszul jár a vendég, aki remél egy hozzáértő szakembert, ellenben vagy megsérül, vagy elmegy a kedve a tréningektől s inkább egyedül próbálkozik tovább, vagy jobb esetben időben felismeri a problémát, s talál egy jobb helyet / szakembert. Egyes egyedül azok járnak jól, akik boldog-boldogtalannak papírt osztogatnak, s nem határoznak meg magas (de legalábbis a mai viszonyoknál jóval magasabb) elvárási szintet. Könnyen megszerzett papír mégiscsak csábító. Pedig hosszútávon ez épp annyit fog érni, mintha bele sem kezdtek volna. Persze mindezt jó pénzért…

Amikor mi elkezdtük 4 évvel ezelőtt az edzőképzést, egyetlen cél lebegett a szemünk előtt: Kitölteni egy űrt a piacon, s olyan funkcionális szakértő edzőket kibocsájtani, akik valóban képesek továbbadni az eszközök használatának csínját-bínját, akik javítani tudják a mobilitási, tartásbéli problémákat. Akik munkája által a vendégek kedvet kapnak az edzéshez, s akik büszke tanítványnak érzik magukat, mert az edzőjük tudása nem csak az ismétlések számának számolására korlátozódik (mikor épp nem a telefonját nyomkodja), hanem közelebb viszi őket a céljaikhoz, és hozzá tud adni az életükhöz. Minőséget!

Ehhez kapcsolódik az is, hogy kollegialitást tekintve, emberi, sportemberi értékeket képviselve viselkedjen. Hogy ne repüljön ragadozóként mások tanítványára, s hogy igazi példakép lehessen azok számára, akik megtisztelik bizalmukkal. Olyan szakemberek képzése a cél, akik igényesek a HIVATÁSUKRA, s nem szégyellik képezni saját magukat. Akik nem elégszenek meg azzal, hogy edzővé váltak, hanem folyamatosan a legjobbak akarnak maradni.

Sokszor hangzik el, hogy majd a piac eldönti, vagy az idő választ ad arra, hogy kinek van létjogosultsága edzőként dolgozni… de most komolyan… ha te három alkalommal lesérülsz, akkor téged vigasztal az, hogy a „szakember” úgyis ki fog esni a körből? Továbbmegyek, ha a te barátod, barátnőd, gyermeked lesz rokkant egy dilettáns miatt, aki 3 nap alatt szerzett valami papírt és életében nem vett részt felügyelt, gyakorlati képzésen, akkor mi lesz a véleményed?

 Itt az idő, hogy leszámoljunk a diplomagyárakkal!

Mi továbbra is ragaszkodunk ahhoz, hogy csak a legjobbak és az arra megfelelő edzők szerepeljenek a funkcionális edzői palettán. S, hogy nem csak marketing rizsa mindez: Jelenleg 11 állást tudtunk volna betölteni edzőkkel, ehelyett háttérbe szorítva üzleti érdekeinket, s előtérbe helyezve a szakmai minőséget, mindezt nem tettük meg, s csupán azok kaptak lehetőséget a bizonyításra, akik valóban készek arra, hogy EDZŐként dolgozzanak.

Nem állítjuk, hogy tökéletes, amit kínálunk, a Te döntésed, hogy eldöntsd, minek a legjobb az ár-érték aránya. De kötelességünk felhívni a figyelmet arra, hogy ez a szakma felelősséggel jár!