Szakmai Konferencia 2018



Szeptember első hétvégéjén ismét konferenciát tartunk, ahol a funkcionális edzések területeiről hallhatunk szakemberek által újdonságokat. Célunk, hogy egységes irányvonalon mozduljunk közösen előre, valamint hogy a tudomány jelenlegi állását illetően a legfrisebb trendekkel megismerkedjünk. Nem csak edzőkhöz szólunk. Várunk mindenkit, akit mélyebben érdekel, merre tart ez a szegmens.


A Konferencián minden évben a kiválasztott szakembereink az edzéselméletben legfontosabbnak tartott újdonságokat dolgozzák fel a funkcionális edzések területén. Célunk, hogy az erőedzésben, kondicionálásban érdekelt sportszakemberek és érdeklődők naprakész információkat kapjanak a tudomány jelenlegi állásáról.

Emellett a konferencia kiváló alkalom, hogy egy interaktív rendezvényen megismerjétek egymást és kapcsolatot építsetek. Állóképesség, kondicionálás, erőedzés, crossfit – célunk, hogy minden terület képviselője lehetőséget kapjon arra, hogy a tapasztalataikat megoszthassák egymással, közösen épülhessenek, s végül mindenki gazdagabban keljen másnap, plusz információkkal. Nem beszélve arról, hogy a különböző szegmensekből érkező sportolók pontosabb képet kaphatnak a többiekről, ami kohéziót tud teremteni, s remélhetőleg előrébb visz mindannyiónkat.

A konferencia részletes programja.

2018 Szeptember 01.

10.00 - 10.45 dr. Tanos Bálint: Unilaterális edzés: "state of the art"

10.45 - 11.00  Kérdések

11.15 - 12.00 Kondor Judit: Myofasciális vonulatok a funkcionális tréningben

12.00 - 12.15 Kérdések

12.15 - 13.00  Ebédszünet

13.15 - 14.00 Wittmann Zsolt: Az optimális edzésvolumen meghatározása

14.00 - 14.15 Kérdések

14.30 - 15.15 Fülöp Ákos: Izomdiszmorfia, testedzésfüggőség, evészavarok - avagy az edzés pszichológiai háttere

15.15 - 15.30 Kérdések


Részletek

dr. Tanos Bálint: Unilaterális edzés: "state of the art"

Az unilaterális, egyvégtagos edzés az utóbbi mintegy másfél évtizedben növekvő népszerűségnek örvend, különösen a funkcionálisnak nevezett edzésrendszereken belül. Noha ma már egyáltalán nem ritka, hogy az edzők jelentős mennyiségű egykezes vagy egylábas gyakorlatot építenek edzéseikbe, viszonylag kevés információ ismert széles körben arról, hogy ténylegesen milyen hatással van az ilyen edzés az izomzatra, a mozgásminőségre, a sporttteljesítményre. Az előadás feltárja, hogy mit tud ma a sporttudomány az unilaterális edzésről, annak hátteréről és eredményeiről, és gyakorlati példákon keresztül mutatja be, hogyan építhetőek be az ilyen típusú gyakorlatok bármely edzéstervbe a legnagyobb eredményesség érdekében.

Kondor Judit (mozgástanász, fizioterapeuta): Myofasciális vonulatok a funkcionális tréningben

A pelvicolumbális stabilitás funkcionális biomechanikája a gyakorlatban

Rengetegféle tünettel, fájdalommal találkozunk a mindennapokban. Nem csak a derékfájás, de induljunk el innen. Mára, a mozgásos szakmák is  -mint a fitnesz, a fizioterápia, élsport- prioritásként kezelik a lumbális tüneteket. Emiatt is komolyan bővült mind a pervenció, mind a gyógyitás palettáján a gerincstabilizáció gyakorlati anyaga. A funkcionális tréningek idejét éljük. Mit jelent ez pontosan?

Gyakran az ún. „core” izmok erősítése egyenlő a stabilizációs programmal. A törzsstabilitás megvalósulása szofisztikált ’agy - ideg - izom - fascia’ kooperáción keresztül valósul meg. De pontosan mely izmok, myofasciális rendszerek felelősek a stabilitásért, vagyis a függőleges, felegyenesedett testtartásunkért? Mi a helyes tartás és mikor mi a helyes pozíció?

Elgondolkodunk azon, hogy a különböző funkcionális stabilizáló tréningek esetleg becsaphatják a fiziológiás törzsstabilitást, vagyis pont a funkcionalitása vész el. Emiatt nem csak a derék lehet panaszos, bárhol megmutathatja magát a myofasciális diszbalansz okozta tünet. Értsük meg a testünk jelzéseit mind edzés előtt, közben és utána is!

Wittmann Zsolt: Az optimális edzésvolumen meghatározása

Az intenzitás, azaz a használt súlyok edzésről-edzésre történő emelése csak ideig-óráig oldja meg a progresszió kérdését, ugyanis ahogyan egyre haladóbb szinten helyezkedik el egy sportoló, a további fejlődése érdekében annál inkább áttolódik a fókusz az elvégzett munka mennyiségére. Az optimális edzésprogram összeállításának legfontosabb kérdése tehát nem a gyakorlatválasztás vagy a heti edzésbeosztás lesz, hanem sokkal inkább az: mekkora mennyiségű munka szükséges a további fejlődéshez?

Ez pedig amennyire fontos kérdés, épp olyan egyéni is - az optimális edzésvolumen egy nagyon széles skálán mozog, így hasonló fejlettségi szinten lévő sportolóknak merőben más igényei lehetnek... ami egyikőjük esetében szükséges a fejlődéshez, az egy másik embernél túledzést eredményezhet. Az előadáson elsőként az edzésvolumen mérésének módszereivel foglalkozunk, majd gyakorlati tanácsokat kaphatsz a Számodra, vagy Tanítványaid számára szükséges edzésvolumen meghatározásához!

Fülöp Ákos: Izomdiszmorfia, testedzésfüggőség, evészavarok - avagy az edzés pszichológiai háttere

Szteroid abúzus vagy dependencia

Mindezekről is többet tudhatsz meg a Funkcionális edzés szakmai konferenciáján Fülöp Ákos Pszichológustól.

Még az edzést is túlzásba lehet vinni és a testi sérülések mellett, akár pszichológiai zavarok is kialakulhatnak, amelyek aztán súlyosan befolyásolhatják a mindennapjainkat, szociális kapcsolatainkat, közérzetünket.

De nem ilyen egyszerű a dolog… kapj választ kérdéseidre, hogy miért sportolunk, mi vesz rá minket arra, hogy nap nap után lemenjünk a terembe. Média, közösségi képmegosztók nyomása és a mérleg magányának háromszögében.

Érdekes és új tudományos világ ez, amellyel többet tudhatunk meg magunkról és sportolási szokásainkról.

Összességében egy izgalmas világ feltárására várunk ezen az előadáson, ahol a testképzavarok, szteroidok személyiségre gyakorolt hatása, testedzésfüggőség és még sok más lesz a téma.  



Jelentkezni az academy@thorgym.hu címen lehet! 

Részvételi díj: 15.000 .-

THOR FMT oklevéllel rendelkezőknek és érvényes THOR bérleteseknek 5.000.- kedvezmény.

A részvételi díjat készpénzzel a Thor Gymben, vagy banki utalással, banki pénztári befizetéssel lehet befizetni (THOR ACADEMY KFT bankszámlaszáma: 10104105-67898700-01004000)

Visszamondás esetén a befizetett összeget nem áll módunkban visszatéríteni, ebben az esetben a képzés átruházható.


Amennyiben a képzéseink felkeltették érdeklődésed, és a szakmai fejlődésed érdekében funkcionális edzőképzést keresel, vagy már régóta kacérkodsz a gondolattal, hogy elindulj az edzői pályán, akkor keress minket bizalommal. Januárban újabb FMT Level I. képzésünk indul, melyről a részleteket ITT találod.