Sinka Miléna, az FMT képzésünk hallgatója



Sorozatunkban az FMT Level I.-es funkcionális edzőképzésen résztvevő hallgatókkal ismerkedhettek meg. Ki, miért választotta ezt az utat, milyen célokkal vágtak bele? Ahány hallgató, annyi történt, s persze épp annyi féle cél is vezérli őket.


Az elmúlt években sok érdekes történettel találkozhattunk a funkcionális edzőképzés keretében. Sinka Miléna storyja azonban teljesen egyedülálló. Hogy miért?
Egyrészt Anyaként egy olyan lendületes, energikus személyiség, aki elsodorja magával az embert. Már a jelenlétével is plusz energiákat ad. Ám Miléna nem csak ettől különleges: Mindőnk előtt példaértékű az elszántsága és tudatossága, hiszen amellett, hogy könyveket ír, és segíti az emberek életét, több képzést is végez egyidőben.



- Miként kerültél kapcsolatba a sporttal?
 
Ez egy érdekes történet. Általános iskolás koromban gerincferdülés miatt felmentettek tornából, így nagyon hosszú ideig meggyőződésem volt, hogy nem való nekem a rendszeres sportolás, illetve, hogy nincs is megfelelő állóképességem, erőnlétem és technikai tudásom ahhoz, hogy sportoljak. Mindössze két évvel ezelőtt kezdtem el tudatosan mozogni, és azt tapasztaltam, hogy megfelelő táplálkozással kiegészítve, nagyon rövid idő alatt, jelentős eredményeket lehet elérni és ez nem adottság kérdése. Mindenkiben ott van a lehetőség.

 
- Milyen céllal kerestél edzőképzést?

Jelenleg funkcionális szemléletű health coachként, táplálkozási tanácsadóként megpróbálom rávenni az embereket arra, hogy figyeljenek oda önmagukra. Egy komplex szemléletmódot közvetítek, amelynek egyik eleme az evolúciós alapokon nyugvó, funkcionális mozgás is. Szerintem egy jó szakember, nem csak mondja, hanem mutatja is azt, amit másoknak közvetít. A képzésen szerettem volna, ha elméleti és gyakorlati téren is el tudom sajátítani azokat az alapokat, amelyek szükségesek a funkcionális tréning megértéséhez.
 
 

- Miért éppen az FMT képzést választottad?

Egyrészt az interneten csak jót hallottam róla, másrészt szempont volt, hogy ne egy iskolapadban ülős kurzuson vegyek részt, ahol ha befizetem a képzési díjat, mindenképpen megkapom a tanúsítványt. Saját magammal szemben is egy elvárás, hogy értsem is azt, amiről beszélek és helyesen be tudjam mutatni a gyakorlatokat. Ez nekem sem hátrány, ha a saját egészségem megőrzése az egyik cél.

 
 
- Honnét hallottál a képzésről? Hogy kerültél a Thorba?

Egy CrossFit csoportban követtem végig egy hosszas beszélgetést, amelynek az volt a konklúziója, hogy aki Magyarországon szeretne, magyar nyelven sportudományt vagy edzői ismereteket szerezni, az menjen a Testnevelési Egyetemre vagy a Thorba.
Így mindkét helyre jelentkeztem. Ősszel kezdem a második évemet rekreáció szakon, és addigra remélem az FMT képzésem is sikerrel zárul.

 
- Rövid-, és hosszútávú terveid, céljaid?

Nekem általában túl sok tervem van egyszerre, így sokszor fékeznem kell magamat. Ám, ha röviden szeretném összefoglalni , akkor szeretnék egy olyan hiteles szakemberré válni, aki mind a funkcionális táplálkozás, mind az edzés területén otthonosan mozog. Sőt, külön küldetésemnek tekintem azt is, hogy az utánunk következő generációnak már ne kelljen ennyit keresgélnie, ha természetes módszerekkel szeretne egészséges maradni. Szerintem a funkcionális edzésnek/testnevelésnek be kellene kerülnie a magyar közoktatásba.

 
- Mi az, amit magaddal kapcsolatban mondanál még pár szóban?

Igazából inkább egy üzenetet szeretnék átadni az interjú olvasóinak, ha lehet, méghozzá azt, hogy bármilyen közhelyesen is hangozzék, de a megfelelő, tápanyagokban gazdag táplálkozás és  természetes regenerációs módszerek segítségével (pld. elegendő és megfelelő mélységű alvás, napozás, hidegterápia, stressz kezelés, bélflóra egészsége) sokkal rövidebb idő alatt lehet igen látványos eredményeket elérni az edzőteremben is, bármi is legyen a végcél. Ezt a saját bőrömön már megtapasztaltam, remélem lesz majd lehetőségem a jövőben másoknak is bebizonyítani.
 

- Sok sikert, s bízunk abban, hogy sikerül majd az üzeneted és tapasztalaidat átadni, s ezáltal sokakat segíteni a jövőben!

Köszönöm a lehetőséget!


Amennyiben a te érdeklődésed is felkeltette a funkcionális edzőképzés, akkor januárban te is bővítheted a tudásod! Részleteket IDE KATTINTVA olvashatsz!