Hétköznapi hősök: Szakál Gergő János



Sorozatunkban olyan vendégeket mutatunk be nektek, akikre büszkék vagyunk, s akik szintén büszkék lehetnek magukra. Célunk, hogy láthassa mindenki: Kitartással, alázattal igenis komoly eredményeket lehet elérni. Hétköznapi hősként, magánélet és akár nehézségek mellett is...


A sorozat második interjúját egy olyan fiatalemberrel készítem, aki mióta megismertem közel áll a szívemhez. Tiszteletet vált ki az az alázat, amivel az élethez, az emberekhez viszonyul. Odaadás, lelkiismeretesség, becsület. Igazi sportemberi értékek, melyek közel állnak ahhoz az eszményképhez, amit a Thor Gym képviselni kíván.

Ezért, mikor felmerült, hogy sérülése közben nem lazsál, hanem egy különleges kihívást választ, egyértelmű volt, hogy beállunk mögé, s örömmel támogatjuk, ahogyan csak tudjuk.

De kezdjük az elején: Sportmúltad?

Nem beszélhetek ilyenről, hiszen sokakkal ellentétben én nem sportoltam versenyszerűen gyerekként. A családom nyomására versenytánc órákra jártam, amit akkoriban nem kedveltem különösképpen.


Hogy kerültél a Thorba?

A szomszédos konvencionális terembe jártam, mikor megpillantottam a parkolóban lévő molinótokat. Mivel már untam az egyéni edzéseket, közösségi élményre, de leginkább hiteles szakember által összeállított mozgásformára vágytam. Egy rövidebb, 3 hónapnyi kihagyással együtt 2016 márciusa óta járok hozzátok.


Nem bántad meg, hogy a funkcionális irányt választottad?

Habár az elején szkeptikusan álltam ehhez, mégis a saját bőrömön szerettem volna megtapasztalni, mit is nyújthat nekem, jobb tudok-e lenni a hagyományos úthoz képest. Meglehet, nehezebben növekedek, hiszen ez genetikai adottság is esetemben, az állóképességem látványosan javult. Egy sérüléssel bajlódva is némi megszorítással tudok edzeni, ezáltal nem romlott jelentősen az erő-állóképességem. A fő különbség számomra tehát az, hogy némileg lassabb külső változás mellett a test minden területe erősödik beleértve a mélyizmokat is, továbbá képessé váltam a lobbanékony, gyors munkavégzésre is.


Ehhez segítséged is van szakmai oldalról, egy kiváló edző személyében...

2017 év eleje óta Szentes Balázs csapatának tagja vagyok. Balázs nagyon humoros személy, akinél ez a könnyedség egy magas fokú szaktudással, alázattal párosul. Együtt hülyülünk, ugyanakkor felnézek rá, tisztelem őt. Balázsnak hálával tartozom, hiszen egyedi edzéstervvel támogatja fejlődésemet a sérülés közepette is. Bármikor, ha elbizonytalanodom, ő segít.


Tervek, célok?

A gyógytorna és a rehabilitációs edzés által szeretnék felépülni, továbbá a problémás testrészek esetében a mozgástartomány megnövelése a lehetőségekhez mérten. Másodlagos célként azt jelöltem meg, hogy a korábbi formámat ne csak visszaszerezzem, hanem azt jóval meghaladjam. Azt gondolom, erre minden esélyem megvan ebben a szakértő és támogató környezetben. Ha már Thor, a gyógyulást követően ismét szeretnék indulni házi versenyeken és elérni a dobogót.


Ehhez a háttér is adott?

Idén többszörösen is elég nagy változásokat éltem meg, amiben aktív szereplő voltam. Minden, első látásra rossznak tűnő eseményt átgondolva pozitív dolgokat láttam meg, ami magabiztosságot és erőt ad. A felismerések és megváltozott életvitel által több idő jut önmagam megismerésére, továbbá a rangsorolások is szépen feloldódnak. Jóllehet, ebben azért segít az a tény is, hogy a karrieremet előmozdítva projektmenedzseri tevékenységeket is ellátok munkahelyemen. Számomra új értelmet nyert az egyensúly fenntartása, hiszen kompromisszummal jár a családra, barátokra, munkahelyre és sporttevékenységekre szánt idő elosztása. Míg korábban kampányszerűen egy-egy területre összpontosítottam, ma már nem okoz gondot „beáldozni” egy-egy alkalmat az összesített nagyobb jó érdekében.


A kiválasztott fotók közül, a baloldalin épp iszogatsz...

Igen. Rendkívül fegyelmezett próbálok lenni, így ez meglehetősen ritka az életemben. Amúgy sem fér bele a sport és a hivatás mellett. Azonban nagyon örülök, hogy olyan közösségben lehetek, ahol vannak megmozdulások, s ilyenkor kicsit ellazulhatunk. Nem csak a termen belül találkozgatunk, hanem számos egyéb program van. Ilyenkor kicsit megmutatja mindenki egy másik arcát, s fel is oldódunk. Ez pedig kifejezetten elősegíti hogy barátok közé az ember akkor is lemegy edzeni, ha éppen nyűgös, vagy fáj valami.


A most teljesített kihívás hogyan jött?

2017-ben egy ismerősöm unszolására indultam először futóversenyen. Habár nem készültem igazán, végül egy közel 700 fős mezőny 45. helyét sikerült megcsípnem 4:54/km tempó mellett.
A futás jól ment, de 6-8 km után mindig hatalmas fájdalmat éreztem a térdem felett, ami napokig hátráltatott a mozgásban. 2017 októberében egy ortopédiai vizsgálatot követően a Thor-os edzéseken felül elkezdtem gyógytornázni is, mivel kiderült, a mélyizmaim nem kellően erősek.



Javult is a történet?


Szentes Balázs edzőm folyamatosan figyelemmel kísérte fejlődésemet és külön a core izmokat erősítő gyakorlatokat is adott számomra.
Idén az Ultra Balaton csapatversenyen együtt vettünk részt és minden fájdalom nélkül három részletben 34,5 km-t futottam átlagosan 4:31/km tempóval.
Ebben az évben kipróbáltam a Spartan Race-n is magam egészen jó eredményeket produkálva. Tekintettel arra, hogy egy vállsérüléssel küzdök, így közel félévig láb- és törzserősítő edzéseket vezényelt Balázs. Kellően megerősödtem, így az idei Night Run futóversenyre való jelentkezés előtt Balázzsal konzultáltam: 7 km fél órán belül, félmaraton 5:00/km tempó alatt vagy 14 km húszkilós súlymellényben.


Nem hangzik túl egyszerűnek. Melyik megoldás nyert?


Végül úgy döntöttünk, próbáljuk ki az utóbbit. Szerencsére súlymellényben már futottam egy-egy hétvégi külön edzés és a Spartan Training Camp keretében, így nem volt kérdés, hogy meg tudom csinálni, mindösszesen csak a kívánt tempót kellett kitalálni. 6:30/km-t vizionáltam, így a versenyt követően nagy örömmel tapasztaltam, hogy sikerült 5:54/km-t megcsípnem.


Sérülésed ellenére egy ilyen kemény verseny. Mi motivált?


Bizonyítani szerettem volna magamnak elsősorban, de egy kicsit másoknak is, hogy csak egy dolog a hosszú lábakból adódó előny. Igen komoly munka áll mögöttem, ami által ekkora terhelés mellett sem lehetetlen olyan időt futni, ami sokaknak súly nélkül is kihívás.
Azt gondolom, ez nem jöhetett volna létre, ha nincs egy ilyen komoly szakmai segítség, háttér mögöttem a Thor rendszer, Szentes Balázs áldozatos edzőmunkája, a gyógytorna és gyógymasszázs képében.


Akkor többnyire a futás tette ki az utóbbi időben az életed?


A versenyre egyébként funkcionális edzésekkel, több tízkilométeres kerékpározással készültem. Súlymellényben mindösszesen egyszer futottam a versenyt megelőző egy hónapban.
Nagyon hálás vagyok a terem vezetőségének is, mivel a versenyre biztosították a mellényt részemre.


Ismerve a maximalizmusodat, nem lehetett könnyű hogy a plusz súly miatt a saját döntésed eredményezte tulajdonképpen, hogy nem nyerhetsz?

Habár jellememből adódóan szeretnék mindig a legjobb lenni mindenben, maga a verseny alázatra tanított. Ekkora terhelésnél törvényszerű, hogy vannak gyorsabbak. Itt magammal versenyeztem. A test tiszteletére tanított.


Hogyan tovább?

Egy félmaratonon is szeretnék indulni ilyen terheléssel még az idén!
Bízom benne, a vállam is meggyógyul hamarosan, illetve a Miskolc Beast-tel nem rontom a helyzetet. Ki tudja, lehet, évek múlva a Spartan Race sorozatot súlymellényben teljesítem majd...

Köszönöm a beszélgetést és sok sikert Neked!

Én köszönöm a lehetőséget!


Amennyiben szeretnél bővebb információkat edzéseinkről, akkor kattints az alábbi linkek egyikére:

THOR GYM ÚJBUDA, XI.ker.

THOR GYM ZUGLÓ, XIV.ker.

THOR GYM ANGYALFÖLD XIII. ker.

THOR GYM ÓBUDA III. ker.