A funkcionális edzés eszközei, első rész



Mi is az a funkcionális edzés? Milyen eszközöket használunk? Mikre érdemes figyelned akár kezdőként, akár haladóként? Igyekszünk válaszokat adni. Első körben a felfüggesztéses eszközöket vizsgáljuk.



A funkcionális edzésekkel elég sok téveszme, s rossz információ kering: Nem, nem attól lesz valami funkcionális, ha sok eszközt használnak, s attól sem, ha a köredzést alkalmaznak. Kapásból, ha gépek segítségével vannak a mozgások egy köredzésben (eltekintve a kivételektől, melyekre később kitérünk. Pl. evezőgép, air bike), akkor biztosan köze nincs a funkcionális edzésekhez a rendszernek.

De akkor mitől lesz egy edzés ide sorolható?

A funkcionális edzések arra hivatottak, hogy az alap mozgásmintákat fejlesszék, s komplexen megerősítsék a testünket. Hiszen vegyünk egy egyszerű nyomó mozdulatsort: Hiába erős a nyomásod egy arra használatos gépen, valós feladatok esetében aligha lesz ideális szögben beállítva, s aligha lesz a törzsed kitámasztva, amikor az erődet, s fittségedet szeretnéd kamatoztatni, használni.

Továbbá érdemes odafigyelni arra is, hogy a tested felkészüljön a terhelésre. Addig nem szabad, s nem is érdemes összetett gyakorlatokba vágni, míg az alapokat nem teremted meg. Adott esetben egy gyenge törzzsel végzett gyakorlat - hiába hasznos az egy haladóbb szinten - többet árt, mint használ. Első lépésben tehát mind a technikai, mind a fizikai alapokat meg kell teremteni, ahhoz, hogy elkezdj bármilyen eszközt használni. Ilyenek a felfüggesztéses eszközök is.


A felfüggesztéses edzésrendszerekről

A felfüggesztéses eszközök a fitnesz világának egyik friss trendjét képviselik. Felépítésük és működési elvük nagyjából azonos: egy felfüggesztési ponton két hevederszár található, amelyeket megfogva, vagy lábunkat beakasztva különböző saját testsúlyos gyakorlatokat végzünk. A gyakorlatok nehézségét a felfüggesztési ponttól való távolsággal, illetve az állás szélességével tudjuk befolyásolni. Ennek köszönhetően ezek az eszközök a kezdőtől a haladó szintig mindenki számára kihívást jelenthetnek, hiszen egyazon gyakorlatot végrehajthatjuk  egészen könnyű, és maximális terhelést adó pozícióban is. A felfüggesztési pontról szabadon lógó hevederszárak mindenképpen instabil helyzetet teremtenek, amely plusz nehézségi elemet jelent a legegyszerűbb gyakorlatok (pl. fekvőtámasz) kivitelezésénél is, és nagy mértékben stimulálja a törzs stabilizációját végző (’core’) izmokat.

Vannak olyan speciális eszközök, melyeknél a két hevederszár nem csak rögzített, hanem szabadon csúszó üzemmódba is állítható. Ilyenkor a két kéz, vagy láb ellentétes munkát végez. Ez nem csupán azt eredményezi, hogy a lehetséges gyakorlatok köre jelentősen kibővül, hanem lehetővé teszi az egyoldali (unilaterális) munkát is. Így lehetővé válik, hogy a haladók is új kihívásokat találjanak, illetve a megbomlott izomegyensúly helyreállításában is fontos szerep juthat e funkciónak.

Ezek a kezdők, s újrakezdők számára is tökéletes eszközök, mivel a skálázhatóság meglehetősen nagy fokú.

A kondicionális képességek összetett, sokoldalú fejlesztőeszközei. Edzéseinken a tökéletes mozgásminták megtanítása után az erős és egészséges törzsizomzat kialakítása mellett az erő, az állóképesség és a megfelelő ízületi mobilitás fejlesztésére egyaránt hangsúlyt fektetünk.

Szinte minden gyakorlat ezen eszközökön egyben törzsedzés is, azonban elengedhetetlen, hogy a használat előtt már megfelelő törzs izomzattal kezdjük használni ezeket.

Óráink a kezdők és haladók számára egyaránt kihívást és fejlődési lehetőséget jelentenek, illetve más mozgásformák (p. küzdősportok) kiegészítésére is ideális  megoldást kínálnak. A felfüggesztéses eszközök rendkívül jól kombinálhatóak egyéb eszközeinkkel (kettlebell, rudas gyakorlatok, stb...).

Amennyiben szeretnél többet megtudni, hamarosan bővebb információkkal is szolgálunk majd a hevederes eszközöket illetően.