A céltudatosság megtestesítője: Bozóki Gergő



Nemsokára vizsgáznak hallgatóink. Sorozatunkban az FMT Level I.-es funkcionális edzőképzésen résztvevőkkel ismerkedhettek meg. Ki, miért választotta ezt az utat, milyen célokkal vágtak bele? Ahány hallgató, annyi történt, s persze épp annyi féle cél is vezérli őket.


Kevés olyan emberrel van szerencsém beszélgetni, akinek ennyire határozott elképzelése és képe van az edzésekről, s arról mit lát helyesnek. Gergő sportmúltja persze alapot szolgáltat arra, hogy lássa mi az, ami üdvözítő lehet.

Miként kerültél kapcsolatba a sporttal?

 

Gyerekkoromtól kezdve sportolok: úsztam, kajakoztam, fociztam. (Ez utóbbira nem vagyok büszke…) A gimnáziumban kicsit ellustultam, de szerencsére megismerkedtem a saját testsúlyos edzés főbb irányzataival (street workout, weighted calisthenics).


Aztán mégis az eszközökhöz tértél vissza.

Immáron két éve az erőemelés a fő csapásvonal, ezt egészítem ki olyan mozgásformákkal, melyek a céljaim felé visznek. Az eszköz valójában egyáltalán nem számít: legyen az súlyzó, kettlebell, TRX, vagy épp sajátsúlyos edzés; a lényeg az, hogy működjön.

 

Milyen céllal kerestél edzőképzést?

 

Szeretnék segíteni az embereken a lehető legkorszerűbb módszerekkel. Ehhez nyilván nem elég a személyes tapasztalat és az információáradat, melyet könyvekből, vagy az internet megkérdőjelezhető forrásaiból jegyzetel ki az ember. Ehhez olyan szemlélet kell, mely működik és eredményeket hoz. El kell menni tanfolyamokra és a nálunk jobbaktól, bölcsebbektől kell tanulnunk. Úgy gondolom, hogy ebben a szakmában az élethosszon át tartó tanulás különösen fontos.

 

Miért éppen az FMT képzést választottad? Honnét hallottál a képzésről?

 

Többen ajánlották, de már korábban is szemeztem vele. Tudtommal Magyarországon ez az egyetlen képzés, mely versenyképes tudást biztosít ezen a területen, mindezt közvetlen légkörrel. Az elméleti képzés mellett a gyakorlatra is nagy hangsúlyt fektet. Véleményem szerint egyik sincs meg a másik nélkül.

 

Hogy kerültél a Thorba?

 

Ott voltam a Thor Gym megalakulásakor. Látom, hogy azóta mennyit fejlődtetek és tetszik, amit látok.

Emellett bejön ez az underground hangulat. Őszintén szólva nem nagyon komálom a színes-szagos wellness termeket, így imponáló, hogy egyetlen gép sincs a teremben. Megőrülök az epillált, agyonszolizott, szénnévarrt testépítő ˝férfiaktól˝, s ezek női megfelelőitől egyaránt.

Én egy edzőteremben teljesítményt, s valós fejlődést akarok látni, s itt végre láthatok is.

 

Rövid-, és hosszútávú terveid, céljaid?

 

Szeretném elvégezni a képzést és elhelyezkedni a szakmában, emellett természetesen szeretnék az erősportokban komolyabb szintet elérni, akár versenyzőként is.

Munkám során minél több embert szeretnék a jó útra téríteni, hogy egészségben, tartáshibáktól mentesen, idős korban is fiatalként élhessenek.

Szeretném felhívni a figyelmet a felszínességre épülő ipar visszásságaira. Minél több ember felejti el a 30 éve berögzült dogmákat, annál jobb. Egy biztos: én ott leszek ebben a folyamatban és aktívan részt fogok venni benne.

 

Korábbi beszélgetéseink során roppant szimpatikus volt számomra az edzésekről alkotott igen határozott képed. Megosztanád ezt az olvasókkal is?

 

Hiszek a hosszútávó, következetes munkában, melyet a tudomány és a modernizálódó technika visz előre. Emellett nagyon fontosak az alapok: ami régen jól működött, az a jelenben és a jövőben is fog.

Nagyon nem tetszik az, amerre a fitnesz ipar jelenleg tart. Nem értek egyet azzal, hogy mindennek a külsőségekről kelljen szólnia. Hogy a kezdők legnagyobb része a megjelenése miatt kezd el edzeni: mert úgy akar kinézni, mint egy profi testépítő, vagy mert sovány akar lenni. Hol marad az egészség? Hol marad a teljesítmény?

Nem tetszik továbbá a túl korai specifizáltság. Miért kell valakinek heti 3-szor fekvenyomnia, ha egy valamire való fekvőtámaszt sem tud kipréselni magából?

Miért kell minden terembe hat féle gép minden izomra, amikor összesen egy guggoló állvány van? Miért kell minden egyes alkalommal félmeztelenül pózoló férfiakat látnom, akárhányszor fellépek egy közösségi oldalra?

Szerintem sokkal fontosabb a képességekkel foglalkozni. Az egészségügyi állapottal. A tartáshibák kezelésével, a gyenge pontok felfejlesztésével. A motorikus képességek csiszolásával és a helyes mozgásminták berögzítésével. Egy komoly erőszint létrehozásával, amit még évtizedekkel később is fent lehet tartani.

Ahol nincsenek gyenge pontok. Nincsenek súlyosan megrövidült izmok, nincsenek jelentős asszimetriák, krónikus sportártalmak, vagy sérülések, amik még a mindennapokban is zavarnak.. Van helyette egy atletikus test, amely nem csak külsőségeiben, hanem használhatóságában is minden képzeletet felülmúl! Ez az, amiben én hiszek.


Végezetül kikerülhetetlen, hogy megkérdezzem: A képzés kapcsán azt kapod, amire számítottál?

Abszolút kellemes meglepetés, talán az elvárásokat sikerült kicsit felül is múlni, pedig ugye már eleve úgy érkeztem, hogy magasan volt az a bizonyos léc a korábbi beszámolók, s ajánlások után. Elméletben, illetve gayakorlati szempotból is nagyon sok hasznos infóval gazdagodtam, s megerősödött az a meggyőződésem, hogy valóban érdemes és szükséges az egészséges mozgás irányába mozdítani a rekreációs edzéseket.


Köszönöm az idődet, s sok sikert a vizsgához!

Amennyiben a te érdeklődésed is felkeltette a funkcionális edzőképzés, akkor januárban te is bővítheted a tudásod! Részleteket IDE KATTINTVA olvashatsz!